‘Zo klantgericht als Elabo is, zo goed zijn ze ook voor het personeel’

“Mijn werk is zo divers en dát bij een heel persoonlijk bedrijf”, vertelt Noëmi van der Zwart, die sinds 2014 in dienst is bij Elabo. Het enthousiasme voor haar baan, voor haar klanten én Elabo spat ervan af wanneer ze vertelt over haar werk als arbeidsdeskundige bij het bedrijf uit Apeldoorn. Benieuwd waarom Noëmi dagelijks met een glimlach naar het werk gaat? Je leest het hier!

De eerste stappen van haar carrière zette de nu 43-jarige Noëmi als verpleegkundige bij het LUMC in Leiden. Na een aantal jaren de zorg voor patiënten op zich te hebben genomen is het haar man die haar uit het ziekenhuis weghaalt. “Mijn man werkte destijds  bij een verzekeringsmaatschappij. Dat was nog in de tijd dat het ziekenfonds bestond en er ook particuliere verzekeringen waren. Ik kon aan de slag als adviserend verpleegkundige bij Nationale Nederlanden en werkte daarbij nauw samen met een medisch adviseur waarbij we adviezen richting klanten uitbrachten. Toen het bedrijf stopte met de zorgverzekeringen, moest ik op zoek naar ander werk. Maar, ik wilde wel graag wat met mijn medische kennis blijven doen”, legt Noëmi uit, die daarop als re-integratiebegeleider AOV aan de slag ging.

Aan de slag als arbeidsdeskundige

“Daarvoor begeleide ik zelfstandig ondernemers, voornamelijk uit het MKB, bij re-integratie- en omscholingstrajecten. Daar ontdekte ik ook dat de functie van arbeidsdeskundige echt wat voor mij zou zijn. Ik besloot de opleiding tot arbeidsdeskundige te gaan doen. Na mijn diploma op zak te hebben, wilde ik graag aan de slag. Maar wanneer je geen ervaring hebt binnen het vakgebied en wilt werken in een kleine markt zoals de verzekeringsbranche, is het niet eenvoudig om als arbeidsdeskundige aan de slag te gaan. Binnen Nationale Nederlanden heb ik vervolgens eerst een stap gemaakt naar de functie van Verzuimcoördinator waar ik voor grote bedrijven het eigenrisicodrager-traject begeleide.”

Overstap naar Elabo

Dat was ook de tijd dat Noëmi in contact kwam met Elabo. “Elabo verzorgde voor klanten van Nationale Nederlanden de arbeidsdeskundige onderzoeken. Mijn leidinggevende destijds zorgde ervoor dat ik een jaar deels bij Elabo gedetacheerd werd. Zo werkte ik twee dagen in de week voor Nationale Nederlanden en twee dagen in de week voor Elabo. Zo kon ik langzaamaan ervaring opdoen. Toen er bij Nationale Nederlanden opnieuw een reorganisatie kwam heb ik Elabo gevraagd of ik niet volledig voor hen zou kunnen werken. Het opzeggen van je vaste baan is spannend maar soms moet je in het diepe springen om dingen te veranderen. Van deze stap heb ik echt geen moment spijt gehad”, blikt Noëmi terug.

Op haar plek

In eerste instantie hield Noëmi zich voornamelijk bezig met dossiers in het kader van de Wet Verbetering Poortwachter. “Die kant van het werk wilde ik graag verder leren kennen. Sinds ongeveer drie jaar doe ik er ook AOV-zaken bij. Beide kanten combineer ik nu en dat is heel leuk. Zo krijg je alle takken van sport mee. Ik zit hier echt op mijn plek. Ik kom van alles tegen en dat maakt de dag heel afwisselend. Geen dossier is hetzelfde, net als de personen die je ontmoet en de bedrijven die je bezoekt. Het contact met werknemers is ook elke keer anders, afhankelijk van het type verzuim. Dat kan zo divers zijn.”

Onafhankelijke rol

Juist die diversiteit in haar werk, blijkt Noëmi het meeste aan te spreken. Maar ze haalt uit nog meer dingen haar voldoening. “Het is heel leuk om zaken weer op gang te krijgen. Wanneer ik kom zijn werkgever en werknemer al een jaar onderweg met het verzuim. In dat jaar is er vaak al een hoop gebeurt. Door mijn onafhankelijke rol kan mijn invloed op een werkgever of werknemer heel anders zijn. Het belangrijkste is dat het contact tussen de partijen goed blijft. Dat betekent duidelijkheid scheppen tussen werkgever en werknemer om zo de re-integratie op de rit te krijgen. Dát vind ik echt het allerleukste, want soms zijn er intensieve gesprekken voor nodig om zaken op tafel te krijgen. Het geeft mij dan ook veel voldoening om iemand te helpen die worstelt met de re-integratie. We willen graag dingen oplossen, maar soms kan dat niet. Dan kan het helpen om je af te vragen of we het traject wel moeten voortzetten. Het vroegtijdig aanvragen van een IVA-uitkering (Inkomensvoorziening Volledig Arbeidsongeschikten, red.) kan soms ook een passende oplossing zijn. Terwijl een luisterend oor bieden aan een ondernemer of meedenken in een bedrijfsmatige aanpassing ook heel veel kan betekenen. Al die dingen maken mijn werk heel leuk.”

Verbondenheid

Inhoudelijk zit Noëmi dus helemaal op haar plek, maar ook voor haar werkgever klinkt er niets anders dan lof. “Elabo is een superfijn bedrijf om voor te werken. Zo klantgericht ze zijn, zo zijn ze ook naar ons als personeel. Je hebt altijd het gevoel dat je met iemand kan praten als je iets wilt overleggen, een case wilt bespreken of wanneer je iets heftigs hebt meegemaakt. Of het nu een directe collega is of iemand van de directie, ze zijn er voor je. Dat maakt Elabo een heel persoonlijk bedrijf. Het voelt ook alsof we als medewerkers binnen Elabo heel waardevol zijn. Zo wordt persoonlijke ontwikkeling gestimuleerd. Dit maak je eigenlijk bijna nooit ergens mee en dat terwijl ik tijdens mijn dagelijkse werk bij heel veel bedrijven over de vloer kom. Daarnaast is de verbondenheid binnen Elabo enorm. Er zijn in de loop van de jaren weinig collega’s gewisseld van bedrijf. Dat is heel bijzonder en zegt veel over de fijne sfeer binnen het bedrijf.”

Terug naar overzicht