4 tips voor de juiste werkplekinrichting op kantoor of thuis

Een goede werkplekinrichting is zeer belangrijk, of het nu voor op kantoor of thuis is. Hoe u de werkplek inricht, bepaalt of u er langdurig zorgeloos kunt werken. Elabo helpt graag met een werkplekonderzoek, maar we geven hier alvast 4 tips voor de juiste werkplekinrichting op kantoor of thuis.

Een gezonde werkplek is belangrijk voor werknemer en werkgever. Beiden zijn erbij gebaat dat het werk op een veilige en gezonde manier gedaan kan worden. Maar hoe ziet een gezonde werkplek er idealiter uit? Waar moet u op letten als u uw eigen werkplek of die van je werknemers inricht?

De Arbowet zegt niks concreets over de werkplekinrichting of werkhoudingen, maar stelt wel dat de werkgever voor de veiligheid en gezondheid van werknemers moet zorgen als het gaat om ‘alle met de arbeid verbonden aspecten’. Volgens de Arbo moet de werkgever het werk ook zodanig organiseren dat het de veiligheid en gezondheid van de werknemer niet nadelig beïnvloedt.

Concreet betekent dit dus dat u moet zorgen voor een goede, gezonde werkplekinrichting. Maar hoe realiseert u die? Of het nu gaat om werken in een fabriek of achter een bureau, fysieke belasting moet zoveel mogelijk worden vermeden.

Tip 1: Zit niet te lang aan één stuk door

Bij zittend werk is het belangrijk dat men wel in beweging blijft. Zorg ervoor dat u zitten afwisselt met staan en lopen. Hier zijn een aantal simpele tips om dit te stimuleren:

  • Laat iedereen zelf zijn/haar koffie of thee halen
  • Zet de printer en koffieautomaat verder weg van de bureaus
  • Neem de trap in plaats van de lift
  • Stimuleer om met de fiets naar het werk te komen
  • Houd korte meetings staand
  • Maak een wandeling tijdens de lunch

Ook een investering in een zit/sta-bureau kan interessant zijn. Dit hoeft helemaal niet duur te zijn. De goedkoopste zit/sta-bureaus zijn te verstellen door aan een hendel te draaien. Het verstellen duurt dan langer dan bij een bureau met een motortje, maar deze handeling is wél gezond!

Tip 2: Sta niet te lang

Overigens is bij staand werk afwisseling net zo goed belangrijk. Stimuleer hier dus zitten en lopen. Let er ook op dat uw werknemer een stabiele, maar relaxte houding aanneemt. De benen moeten niet op slot staan en let erop dat er zo min mogelijk uit van de onderrug wordt gedraaid. En moet er iets opgetild worden, buig dan goed door de knieën en houd de rug recht.

Tip 3: Staar niet te lang naar een beeldscherm

Tegenwoordig wordt veel werk verricht met de blik op een beeldscherm, of dat nu een monitor, laptopscherm of smartphone is. Vindt er veel beeldschermwerk plaats, probeer dan in ieder geval elk half uur twee minuten te bewegen. Let ook op de houding achter een bureau. Uw benen moeten in een hoek van 90 graden op de grond staan, terwijl de armen ook vanuit dezelfde hoek op het bureau moeten rusten. Let verder op een rechte rug en ontspannen schouders.

Tip 4: Laat u niet afleiden

Deze tip is met name belangrijk voor thuiswerkers. Zorg bij de werkplekinrichting voor zo min mogelijk afleiding. Zet dus liever geen bureau in de slaapkamer en vermijd werken vanaf uw keukentafel. Het dagelijkse leven kan u snel afleiden en zorgt wellicht voor onrust in uw hoofd. Niemand zit erop te wachten om onder werktijd te stressen omdat u de vuile vaat of een volle wasmand ziet staan. Spreek ook met huisgenoten af dat werktijd echt werktijd is en dat ze u in die uren zo min mogelijk storen.

Mocht u overwegen om de werkplek thuis aan te pakken, kijk dan eens naar de Werkkostenregeling (WKR). Hierin zijn vanuit de Belastingdienst vrijstellingen gecreëerd voor zaken als smartphones, internet en de thuiswerkvergoeding. Sommige zaken kun je hierdoor onbelast vergoeden.

Elabo kijkt graag naar uw werkplekinrichting

Het bekijken en optimaliseren van de werkplekinrichting is slechts één van de dingen die wij doen bij een werkplekonderzoek. Tijdens zo’n onderzoek kijken we naar alle factoren die de werknemer kunnen belasten. We kijken niet alleen naar de werkplekinrichting, maar ook naar de werkorganisatie, de hulpmiddelen en de manier waarop bepaalde activiteiten worden verricht.

Wilt u zo’n werkplekonderzoek laten uitvoeren door ons? Neem dan vandaag nog contact op!

Terug naar overzicht