Hoe voorkomt u werkstress? Wij geven tips!

Een beetje stress, daar is niks mis mee. Sterker nog, het is gezond. Maar té veel stress; dat doet niemand goed. Het is daarom belangrijk om stress op de werkvloer te voorkomen. Zo houdt u uw medewerkers gezond én vitaal. Mogelijk dat deze tips u daarin kunnen helpen.

Om te begrijpen waarom te veel stress niet goed is, is het handig om te weten wat stress precies is en welke functie het heeft.

Wat is stress?

Stress is een reactie van het lichaam op externe prikkels. Wanneer uw lichaam stress ervaart dan gaat het stresshormoon cortisol (en ook adrenaline) produceren. Dit gebeurt in de bijnieren. Het doel van deze hormonen is om het lichaam te activeren. Dit was in de oertijd al handig. Wanneer er gevaar dreigde, bijvoorbeeld in de vorm van een naderend roofdier, dan zorgden de stresshormonen ervoor dat onze voorouders alert werden en snel en adequaat konden handelen.

We hebben stress dus nodig om in lastige situaties goed te kunnen reageren. Als zo’n moment voorbij is, dan treden zogenaamde herstelstoffen in werking die ervoor zorgen dat de stresshormonen worden afgebroken. Is deze wisselwerking in balans, dan kunt u dus best veel stress aan.

Te veel stress is niet goed

Maar té veel in té korte tijd zorgt ervoor dat de stresshormonen niet (op tijd) afgebroken kunnen worden, met uitputting, moeheid, hoofdpijn, spierpijn, slaapproblemen overspanning, depressie of burn-out als mogelijke gevolgen.

Tips tegen werkstress

Je snapt, dat is iets wat u wilt voorkomen op de werkvloer. Hier zijn enkele tips die daarin kunnen helpen:

  • Doe niet te veel verschillende dingen in één keer
    Houd uw agenda goed bij en werk de taken één voor één af. Structuur zorgt voor rust in het hoofd; doet u van alles door elkaar, dan ligt stress op de loer
  • Stimuleer bewegen
    Zet de koffieautomaat wat verder weg, moedig mensen aan de trap te nemen in plaats van de lift of introduceer de lunchwandeling. Of nog beter; de dagelijkse vijf minuten planken
  • Las momenten van ontspanning in
    De boog hoeft niet altijd gespannen te staan; creëer tijd en ruimte om even te ontspannen. Of je nu even een blokje om gaat, een leuke YouTube-video kijkt of maandelijks een stoelmasseur laat langskomen voor je medewerkers, u zal zien dat u daarna met minder stresshormonen in het lijf aan het werk gaat
  • Durf vaker nee te zeggen
    Vaak ontstaat stress omdat mensen te veel op hun bordje krijgen. Maar vaak ligt de oplossing hiervoor bij diegene zelf: die moet op tijd aangeven wanneer iets hem of haar te veel wordt of wanneer hij of zij te druk is. Wees niet te bang voor de reactie van een ander, maar wees duidelijk over je volle agenda.
  • Respecteer de pauzes
    Probeer u te allen tijde te houden aan de pauzetijden, zowel voor uzelf als voor uw personeel. Wanneer zij pauze hebben moeten zij op hun eigen manier kunnen ontspannen en zich kunnen afsluiten van het werk; overval ze dan niet met werk-gerelateerde zaken. Omgekeerd geldt hetzelfde. Mocht iemand in uw pauze naar u toekomen, laat dan vriendelijk weten dat u meteen na de pauze bij hem of haar terugkom
  • Beperk het gebruik van alcohol, koffie, suiker en sigaretten
    Hoe lekker ze ook kunnen zijn op de korte termijn: te veel alcohol, koffie, suiker of sigaretten kan op de lange termijn leiden tot stress. Probeer het gebruik hiervan binnen de perken te houden en wees je bewust van hoeveel glazen, koppen of rook u per dag binnenkrijgt.
  • Zorg voor voldoende slaap
    Let er bij uzelf en bij anderen op dat jullie voldoende slaap krijgen. Vraag af en toe hoe het thuis gaat en of men goed slaapt. Mocht dit niet het geval zijn, dan kunnen jullie misschien nog op tijd het tij keren. Wellicht dat een aparte ruimte waar werknemers een powernap kunnen houden voor uw bedrijf dé oplossing is. Voor volwassenen wordt aanbevolen om tussen de 7 en 9 uur per dag te slapen.

Los van bovenstaande tips is het sowieso zeer aan te bevelen om regelmatig de dialoog aan te gaan met jouw werknemers. Vraag na een verhuizing gericht hoe het is gegaan en informeer na de geboorte van een kindje niet alleen naar de pasgeborene, maar ook hoe het met de ouder(s) gaat. Pikt u op zulke momenten dergelijke signalen van stress in een vroeg stadium op, dan bent u er nog op tijd bij om erger te voorkomen.

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem gerust contact met ons op!

Terug naar overzicht