Tips om ziekteverzuim te voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen en dat geldt al helemaal voor ziekteverzuim op de werkvloer. Door sluimerende gezondheidsproblemen voor te zijn voorkomt u een hoop gedoe, stress en problemen. Wij hebben wat tips voor u op een rij gezet om ziekteverzuim op de werkvloer te voorkomen.

Zorg voor een goede werkomgeving

Dit klinkt wellicht als een gigantisch open deur, maar nog steeds komen wij soms op werkplekken die (op de lange termijn) vragen om problemen. Denk aan bureaustoelen die niet aan de Arbo-normen voldoen (met mogelijk chronische rugpijn als gevolg!) of een kantoor dat alleen via een levensgevaarlijke trap is te bereiken.

Maar let er ook op dat de werkplek een schone, frisse en veilige omgeving is voor uw werknemers. Denk hierbij aan het regelmatig openzetten van deuren en ramen en het schoonmaken van de werkplekken. Frisse lucht zorgt niet alleen voor een stimulatie van de hersenen, het is ook goed voor de doorstroming van verse lucht. Iets wat juist in tijden van corona essentieel is. En door regelmatig de werkplek schoon te (laten) maken houdt u bacteriën en virussen zo veel mogelijk buiten de deur.

Stimuleer sporten

Sporten is gezond en is er altijd wel een sport te bedenken die op steun van uw werknemers kan rekenen. Zo kunt u voorstellen of stimuleren om tijdens de pauze met z’n allen een lunchwandeling te maken. Elke dag een halfuurtje in de buitenlucht is gezond en u zult versteld staan hoeveel mensen dit normaal gesproken niet halen. Ook kennen we kantoren waarbij medewerkers elke dag gezamenlijk een paar minuten planken.

Kom in beweging

Als sporten er niet in zit om wat voor reden dan ook, dan is enkel wat meer bewegen al een mooie stap vooruit. U kunt bijvoorbeeld denken aan het neerzetten van zit-/stabureaus. Bij deze bureaus kunt u de hoogte aanpassen, zodat de werknemer zowel zittend als staand te werk kan. De zit-/stabureaus met een ingebouwde motor zijn wellicht wat prijzig, maar als u kiest voor handmatige bediening (via een zwengel) dan kunnen uw werknemers hun armspieren óók nog eens aan het werk zetten!

Wees er vroeg bij

Deze tip geldt zowel voor u als voor uw werknemers: laat een (opkomende) ziekte niet de overhand krijgen, maar wees er snel bij. Of het nu gaat om een beginnend griepje, fysiek ongemak of psychisch ongenoegen, let erop dat dit op tijd wordt aangegeven en dat u op tijd de juiste maatregelen neemt. Hiermee helpt u niet alleen uw werknemer en zijn/haar collega’s, maar bespaart u uzelf ook een hoop gedoe. Better safe than sorry!

Terug naar overzicht