Elabo en Stichting Awas Kaki: verbonden op veel vlakken

Ooit zaten ze samen in de klas. Ze werden vrienden en in 2010 bundelden ze hun krachten toen er een wel heel bijzondere stichting met de naam Awas Kaki werd opgericht. Ronald Lepez als initiatiefnemer en Peter de Groot – oprichter van Elabo – als voorzitter. Peter heeft inmiddels het voorzitterschap neergelegd, maar doordat Elabo de stichting nog steeds steunt is de betrokkenheid nog altijd aanwezig. Tijd voor een nadere kennismaking met Ronald die gepassioneerd vertelt over de stichting én de samenwerking met Elabo.

“Ik ben in Nederland geboren, maar heb Indonesische ouders. In 2011 heb ik samen met mijn vrouw Nederland verlaten en zijn we naar Indonesië vertrokken. Ik wilde wat betekenen voor het land. Met mijn kennis dacht ik een mooie bijdrage te kunnen leveren. Ik heb in het betaald voetbal gezeten, heb 31 jaar in het onderwijs gewerkt en ben docent aan de KNVB-academie geweest. Met die bagage vertrok ik naar het land waar mijn roots liggen. Ik werd gevraagd om een voetbalclub naar Nederlands model op te richten. Inmiddels heb ik meer dan 200 jeugdtrainers opgeleid en spelen er zelfs twee jongens in het nationale team”, vertelt Ronald trots.

Cultuurswitch

Mooie mijlpalen zijn er in de afgelopen jaren al bereikt, maar Ronald geeft ook aan dat dit niet eenvoudig is. “De cultuur is totaal anders. Het onderwijssysteem loopt vijftig jaar achter in vergelijking met Nederland. Het opleiden van jeugdtrainers helpt bij de ontwikkeling van jonge jongens. In Zuid-Oost Azië wordt één op de drie meisjes verkracht. Het wordt hier als vrij normaal gezien. Door die jongens onder onze hoede te nemen, leren we ze dat je respect moet hebben voor meisjes en vrouwen.”

Geschiedenis grote rol

Dat het veranderen een langdurig proces is, is volgens Ronald te wijten aan dingen die zich lang geleden afspeelden. “Het land veranderen als buitenlander lukt niet, daar heb je lokale mensen voor nodig. Dit is een gevolg van de geschiedenis, toen de Nederlanders 350 jaar geleden in Indonesië handel dreven. Amsterdam is ontstaan uit de winsten vanuit Indonesië, maar de Nederlanders hebben er ook voor gezorgd dat de mensen zich hier niet gezien voelen. Ze kregen in het verleden alleen maar te horen dat ze bruin waren en vooral niets hoefden te proberen. Die gedachte zit er nog steeds in. Door het voetballen hier te ontwikkelen verandert dit. Daarnaast hebben we jonge lokale mensen van rond de 25 jaar opgeleid die de projecten nu uitvoeren.”

Meer dan voetbal

Maar, de projecten gaan verder dan het voetballen, zo laat Ronald weten. “We zijn begonnen met een leesproject om het niveau naar een hoger plan te tillen. Daar zijn we vorig jaar mee begonnen, maar plots hoorden we niets meer van de coördinator op de universiteit. We hebben daarom het project helaas moeten stoppen. Dat is ook hoe het hier werkt. Elabo steunde dit project, maar we hebben nu – in overleg – besloten het sponsorgeld in te zetten voor het uitdelen van voedselpakketten. We hebben aan 2500 gezinnen pakketten uitgereikt. Er is te weinig voedsel en de sterfte is daardoor hoog. Het is mooi dat Elabo dit steunt.”

Waardevolle samenwerking

De samenwerking met Elabo is voor Ronald heel waardevol. “Peter heeft acht jaar lang de kar getrokken als voorzitter van de stichting. Het is mooi dat de samenwerking ook nu nog voortduurt. Elabo hecht grote waarde aan goede opleidingen als het gaat om arbeidsdeskundig onderzoek. Net als die van hun eigen arbeidsdeskundigen. Ze volgen continu de recente ontwikkelingen in hun markt en blijven zo op de hoogte. Onderwijs in landen zoals Indonesië is net zo belangrijk. Er zit dus zeker een mooie overlap tussen de visie van die van Elabo en Stichting Awas Kaki”, besluit Ronald zijn verhaal.

Terug naar overzicht